Постинг
21.02.2010 11:31 -
Кекс
Автор: melsun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8985 Коментари: 8 Гласове:
Последна промяна: 28.02.2010 10:21
Прочетен: 8985 Коментари: 8 Гласове:
11
Последна промяна: 28.02.2010 10:21
Има един кекс, който съм научила от майка ми и който много обичам! Снощи се присетих за него и реших да си го забъркам! Нещо не се сещам последните години да го правя по-често! Калоричен е, неикономичен, обаче се получава доволно количество и удоволствието е гарантирано! :))) Обожавам го с кисело мляко или с кафе!
Ето и рецептата:
5 яйца, 2 водни чаши захар (хубаво се разбива с миксер), 1 в. ч. олио (отново се разбива), 1 в. ч. прясно мляко (отново се разбива), 3 в.ч. брашно, добавят се една по една като се разбъркват хубаво + 2 ванилии и 2 равни чаени лъжички сода бикарбонат. От хубаво разбитата смес се отделя 1 в.ч., към която се добавят 1-2 може и 3 суп. лъж. какао. Формата за печене се намазва с олио, поръсва се с брашно и се разтърсва. Изсипва се половината или две трети от светлата смес, добавя се какаовата, която нашарва кекса, минава се на зиг-заг с нож (за разнасяне и за шарки) и се долива останалата светла смес. Върху какаовата могат да се добавят вишни, пресни или от компот, но не е задължително. Кексът се пече в ел. тенджера около 45" или във фурна на около 180 - 200 градуса около 20" . Проверявам го дали е готов с една сламка от метла (чиста, разбира се :)). Пробожда се кексът с нея, на различни места, ако има полепнала смес, значи е още суров, ако няма, значи е готов! И това е кекс, който винаги ми става и всички са много доволни вкъщи като го направя! :)
Имаше нещо, което обожавах около този кекс! Майка ми винаги ме викаше да оближа съдовете, в които е забърквана сместта! Топвах си пръстите и докато не оберях всичко не спирах! :))) А миризмата, миризмата която се носеше из къщи беше вълшебна! :))
Тази снимка е от преди време. Тогава какаовата шарка ми заприлича на лебед :)))
И нещо за фон :)))
Cake - Love You Madly
Ето и рецептата:
5 яйца, 2 водни чаши захар (хубаво се разбива с миксер), 1 в. ч. олио (отново се разбива), 1 в. ч. прясно мляко (отново се разбива), 3 в.ч. брашно, добавят се една по една като се разбъркват хубаво + 2 ванилии и 2 равни чаени лъжички сода бикарбонат. От хубаво разбитата смес се отделя 1 в.ч., към която се добавят 1-2 може и 3 суп. лъж. какао. Формата за печене се намазва с олио, поръсва се с брашно и се разтърсва. Изсипва се половината или две трети от светлата смес, добавя се какаовата, която нашарва кекса, минава се на зиг-заг с нож (за разнасяне и за шарки) и се долива останалата светла смес. Върху какаовата могат да се добавят вишни, пресни или от компот, но не е задължително. Кексът се пече в ел. тенджера около 45" или във фурна на около 180 - 200 градуса около 20" . Проверявам го дали е готов с една сламка от метла (чиста, разбира се :)). Пробожда се кексът с нея, на различни места, ако има полепнала смес, значи е още суров, ако няма, значи е готов! И това е кекс, който винаги ми става и всички са много доволни вкъщи като го направя! :)
Имаше нещо, което обожавах около този кекс! Майка ми винаги ме викаше да оближа съдовете, в които е забърквана сместта! Топвах си пръстите и докато не оберях всичко не спирах! :))) А миризмата, миризмата която се носеше из къщи беше вълшебна! :))
Тази снимка е от преди време. Тогава какаовата шарка ми заприлича на лебед :)))
И нещо за фон :)))
Cake - Love You Madly
Записах си рецептата и ще го направя!
Благодаря! Усмихнат ден!
цитирайБлагодаря! Усмихнат ден!
Пиши после какво се е получило!
Хубав ден! :)
цитирайХубав ден! :)
3.
анонимен -
Изглежда вкусен,
21.02.2010 15:09
21.02.2010 15:09
у нас обаче си падат по солените кексове и наблягам на тях.
цитирайИ у нас ги обичаме солените! :) Ама и такъв не съм правила скоро! Това е идея! :)
цитирайкоято съм взела от майка ми.Наистина кекса става като дунапрен и е много вкусен. Аз настъргвам и лимонова кора в светлата смес.
:)))
цитирай:)))
Вярно, Да! :)))
цитирайотдавна съм се заканила да си взема такава форма - официална - все си е друго, инак ги бъркам през ден и пека в тефлон-тавичка
твоят изглежда вдъхновяващо")
цитирайтвоят изглежда вдъхновяващо")
Марта, трябва и аз да си взема една нова формичка,...ама и тази ми върши чудесна работа! От онова време е...същата, в която майка ми печеше онзи кекс! :)))
И наистина...децата като бяха по-малки редовно бърках нещо, сега поразредих! Но друго си е домашно приготвеното! :)
цитирайИ наистина...децата като бяха по-малки редовно бърках нещо, сега поразредих! Но друго си е домашно приготвеното! :)
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
За този блог
Гласове: 20242
Блогрол