Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2010 16:12 - 8 март 2010 - понеделник
Автор: melsun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1841 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 12.03.2010 22:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image image                                                                              

  Странен ден. С такова усещане започна. Събуждам се с онази болка в рамото. В процепа между бледожълтеникавите, ванилови пердета се гонят снежинки. Отново вали. Сняг. Това не ме радва, но някак ми действа успокояващо. Решавам да запазя още малко топлината на съня. Прехвърлям се в онзи вълшебен свят, в който бях преди да заспя и потъвам отново в любовното писмо на Рей Бредбъри до детството. Хаотично разпръснати мигове, така живи, изпъстрени с цветове, звуци, аромати, емоции, чудни магии и някоя и друга тъжна мъдрост. Един вълшебно реален свят. Кафето ме чака, но е така приятно и топло под завивките. Отлагам още мъничко онзи блажен миг - ароматния ритуал в началото на деня. Дочувам познатите звуци, изпълващи тишината оттатък. Потракването на чинийката и чашката, лъжичката разбъркваща мъничките кристалчета кафява захар. Обожавам онази първа, гореща, дълбока, мека, загатващо сладка, горчива глътка кадифено кафе. Все едно се влива животът в мен или аз потъвам в него. Денят се събужда.
  Тъжни новини, разговори, без време угаснали очи, прекъснати танци, безсилие и капчици надежда. Тиха тъга и яд. Яд на безразсъдството, самонадеяността, екстремността, уязвимостта на младостта. На онзи стремеж на човека към предизвикателството като цяло - към света и към себе си. Нуждата от адреналин. Без този стремеж обаче не бихме вървели напред... или пък нагоре... А къде е това всъщност? Къде е върха на човешките възможности и желания? Има ли граници, има ли предел...
  Празничен ден. За някои празник, за други не. Женският ден. Поздравления, пожелания с нежно ухание на цветя, красота, хармония, любов... Красиви думи...Равни права...Еманципация...Сътворяващо и омиротворяващо женско начало... Замисляне... Ролята на жената... Нейната мисия от сътворяването, през древността до наши дни...
  Светлият прозорец отново привлича погледа ми. Снегът препуска с ритъма на песента. И тази странна светлина...Цветът...Така топъл, мек, жълтеникав... Като пожълтяла стара фотография...в сепия...Чувствам се като попаднала на същото място, но по друго време. Правя опит за снимка. Някак ми се иска да запечатам този странен миг и това усещане...Завъртат се във вихъра на снежинките филмови ленти, хора, усмивки, сълзи, различни животи, съдби... В тази секунда тук, в следващата далеч, много далеч. Чувствам се толкова малка, като точица в стаята и осъзнавам за сетен път преходността на всичко... Странен цвят... И странно съвпадение. Едно момиче възкликва: " Навън е жълто! Все едно гледаш през слънчеви очила!". Значи и други са го забелязали. Отвъд развилнялата се пелена от препускащи снежинки прозира слънцето. Приятен сумрак! Така приспивно тих, успокояващо мек. Наслаждавам се на музиката. Идва време да изляза. Обличам се без желание. Казва ми, че ще ми вземе вино вместо роза. Разбира се, че се радвам повече. Погледите ни се срещат и се потапят един в друг. Вече го предвкусвам - тръпчиво, опияняващо и страстно. Облива ме приятна топлина. С усмивка добавям: "И шоколад!". Излизам.
  Трябва да го докосна. Снегът. Наистина е странен. Някак сух. Разпилява се като прах, като много ситно надробен стереопор. Толкова пухкав, топчест и лек. Налага се да го поизрия. Натрупал е по стълбите и ги е покрил целите. Малко по-късно съобщават в новините по радиото, че над Смолян вали жълт сняг. "Метеоролозите от Роженската обсерватория обясняват, че явлението се дължи на преминаващия над България циклон, който се е формирал над Северна Африка и е засмукал прах от пустинята Сахара."  Сняг, омешан с пясъчни частички от Сахара. Странна комбинация! Студ и жега в едно. Досег до древността, през настоящето и вечността... Сякаш ледено-пясъчна богиня е решила да си поиграе и да се разнообрази, оцветявайки снега в златно. Като онази река, която сменяше цветовете си в приказката за Златното момиче...Хоп...и снегът се боядисва в старо злато... Златен сняг...
  Подстригвам жена с пясъчен нюанс в косата. Цял ден ме преследва този цвят. Или аз го забелязвам навсякъде.
  Следващият разговор ме развеселява и прехвърля в реалността. Откровено негодувание срещу снега и разбушувалата се, развихрушила дълга зима насред март. " Стууууууд...И като ми заваляли едни ми ти парчета...". Обяснявам за жълтия сняг и пясъкът от Сахара. "Хм, тъй ли? Ами таман да се облекчи Софийска община, че какъвто е ужас по пътищата и все не смогва..." Усмивки и мечти за лято.
  Спуска се синкав вечерен полумрак и цветовете стават някак по-реални. В купчините сняг проблясват мънички частички, сякаш събудени от уличното осветление миниатюрни звездички. Красиво е! Прибирам се. Мирише вкусно. Обгръща ме топъл уют. Бутилката с червено вино чака на масата. Получавам и фини шоколадови бонбони от сина ми. Има и шоколад, разбира се! Цял, само за мен. Прегръщам го (мъжът ми, не шоколада). Целувката е тръпчива и опияняваща с дъх на вино и любов.
  Денят заспива и завинаги си отива. Заспивам и аз... на фона на тихата, нежна музика и на най-топлото и приятно място на света - в неговата прегръдка!




_______________________________________________________________________

If Only You Knew


Преди малко попаднах на тази песен и си я харесах точно за тук!

п.п. Новината за жълтия сняг от 8.03.2010
Днес 12.03.2010 чух ( първо по радиото), че всъщност причината за оцветяването на снега е била друга - тежки метали...като мед...цинк, желязо и изобщо не е толкоз безобиден...

А чуди се сега на кой да вярваш и как да си го обясняваш!



Тагове:   март,   понеделник,


Гласувай:
6



1. chinaware - Be happy !
09.03.2010 16:17
Chudesen posting , nejen, zlatist , o4arovatelen.
PS - nqmam kirilica, izvinqvam se .
цитирай
2. melsun - :)
09.03.2010 16:35
Благодаря!:)
За кирилицата - няма значение, важен е смисълът! :)
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Почувствах твоето щастие и ми стана хубаво.
09.03.2010 16:42
Тук повечето хора недоволстват, даже и аз днес се включих в тяхната агитка заради снега. Много редко срещам четиво, толкова позитивно и зареждащо, поздравления.
Бъди винаги обичана и обичаща.
цитирай
4. melsun - :)
09.03.2010 16:57
Не винаги съм така позитивна! Но като се хвана в крачка, гледам да не се изпускам и да си го изживея възможно най-пълно :)))

Наистина много сняг е навалял из цялата страна! И в Барселона даже е валяло доста...И на други места...Много сняг, много нещо...
цитирай
5. morrt - Пролет ли?
09.03.2010 19:36
За какво ти е пролет??? Само сняг за теб! Виж как те провокира...
:)
цитирай
6. melsun - Да...
09.03.2010 20:56
Само през прозореца обаче! :)))

10.03.2010
Днес снегът си е съвсем обикновен!
Бял, мокър и толкова студен!
:))))))))


Бял...нали...там дето не се е омешал с калта! :)

Обаче пък денят, точно този ден,
за мен... си е съвсем необикновен! ;)

11.03.2010
Повилняхме, повилняхме...жените (нека се разбере, че като се разлютим става страшно :), и...съдейки по разкошното слънце навън и бързото топене на снега, отново сме усмихнати и така определено ни е по-добре!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melsun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2446131
Постинги: 1316
Коментари: 2072
Гласове: 20241
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031