Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2012 00:16 - Меденки
Автор: melsun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3018 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 25.12.2012 00:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Всяка година по Коледа решавам или да си купя нещо новичко, или да си направя нещо новичко, или да пробвам нещо новичко. Тази година реших да правя меденки за пръв път в живота си... и направо в приключение се вкарах :))) Досега нали не съм правила, та нямах изобщо идея какво точно трябва да се получи! А то се получи супер меко и лепкаво тесто! Онзи ден специално издирвах формички за коледни сладки, обиколих сума ти магазини докато намеря. Вечерта се заех се със сместа, но в крайна сметка не стигнах до формичките. Тестото все седеше меко и страшно лепкаво. Пробвах де, ама нищо не стана. Само няколко, онези мъничките в средата на снимката. Хванах някаква рецепта от нета, но тестото, получено по нея не ставаше изобщо за оформяне, камо ли за точене. Тръгнах да добавям още брашно, за да мога някак си да използвам сместа. А тя една ми ти лепкавиня... Добавях, добавях още брашно... Първите ги поизгорих и сътворих някакви невъзможни форми :))))) И установих, че стават твърдички, а не мекички, както си представях, че трябва да станат. Накрая за по-лесно взех да правя малки топченца, да ги разплесвам леко и така, наредени в тавата да ги пека. Получиха се хрупкави бисквитки. И всъщност доста вкусни! :) Поне аз тъй, смятам, де! :)))

Eто как ми изглеждат меденките. Медените бисквитки по-скоро :) 
Едни са топнати в разтопен на водна баня шоколад и поръсени със смлени орехи (така ми заприличаха на жълъдчета), а други са слепени две по две с мармалад (което ще ги поомекоти, но и ще промени вкуса). Попридадох им малко търговски вид, тъй да се каже :)))    image
Ето и рецептата, която използвах, лееко видоизменена (добавих още брашно)

Меденки

2 яйца
200 г захар 
200 г течен мед
150 мл олио
канела, джинджифил (1 ч.л. общо)
пише, че се слага и кардамон, ама нямах
настърганата кора от 1 портокал
1 ч.л. сода
650-750 г брашно

За декорация

1 млечен шоколад
смлени орехи
мармалад

Тааа... такива ми ти работи с меденките :) Те са за от утре, т.е. вече днес и следващите дни.
Като за първи опит не станаха крайно зле :))) 

И Честита Коледа! :)
Нека да е топла, весела, уютна, изпълнена с надежда и много любов!
И пожелавам да сме най-вече здрави и да бъдем, колкото ни е възможно по-добри!
Усмихвайте се и вярвайте!
 



Гласувай:
11
0



1. injir - Tестото наистина трябва да е леп...
25.12.2012 02:18
Tестото наистина трябва да е лепкаво и , за да станат топчета, трябва да намазваш дланите си с олио. Така успяваш да се пребориш и ставаш майсторана на меденки.:)
цитирай
2. qbylkovcvqt - Изглеждат като най-хубавите ко...
25.12.2012 08:24
Изглеждат като най-хубавите коледни меденки :) Със сигурност са и много вкусни. Усеща се неповторимия им аромат. :)

Тестото се оставя за малко в хладилника, за да почине и се стегне, тогава се разточва без проблем. А колкото по-дълго стоят, по-хубави стават, затова е добре да се направят поне седмица преди Коледа. :)

Честито Рождество! И щастлива Нова година!
цитирай
3. martiniki - изглеждат много добре!
25.12.2012 09:12
Медът ти е много - около 3 лъжици е достатъчен, и тестото трябва да е меко, за да се разточва без д се къса...и аз правих, при първите го разточих на много тънък лист и станаха хрупкави сърчица и елхички, другите вече по-дебеличко
Слагам им джинджифил, канела и индийско орехче.
цитирай
4. melsun - :)
25.12.2012 11:49
Mного Ви Благодаря! :) Ще има и втори опит! И всъщност и така са си много вкусни! :)
Весели празници! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melsun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1900640
Постинги: 1316
Коментари: 2099
Гласове: 20176
Архив
Календар
«  Ноември, 2017  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930